Uitvaart Informatie Hulplijn

Voor al uw vragen rondom overlijden, uitvaart en nazorg

Nieuws

Terug naar overzicht pdf

Apeldoorn: Centrum voor Levensvragen helpt bij vragen over zingeving

03-06-2020

Crisis? Gelukkig is daar de geestelijk verzorger
Apeldoorn- De Coronacrisis trekt een zware wissel op iedereen en maakt ineens alles in het leven onzeker. Maar ook zonder virus snakken we in persoonlijke crises naar zingeving en houvast. Gelukkig is daar de geestelijk verzorger.
Yvette Seegers zag en voelde de paniek van de zoon van een ernstig zieke vrouw die wist dat haar dood nabij was. Vanuit het buitenland was hij teruggekomen om voor zijn moeder te zorgen. De man vroeg ondersteuning voor zijn moeder maar leek dit zelf meer nodig te hebben. Hij zat in de knoop met zijn eigen gevoelens.  Zij had er vrede mee.
Praten met een geestelijk verzorger van het Centrum voor Levensvragen kan dan helpen. Yvette Seegers heeft naast de gesprekken met de zoon in het huis van zijn moeder in overleg met hem ook contact gezocht met huisarts Marieke Dijkzeul vanwege de complexiteit in deze situatie.
“Op een goede manier afscheid kunnen nemen van elkaar, is enorm belangrijk. Wij werken daarin samen met huisartsen en de thuiszorg. Het is heel waardevol als mensen met meer rust en een gevoel van verlichting het naderende levenseinde en/of afscheid tegemoet zien”, aldus Seegers die als geestelijk verzorger werkt voor het Centrum voor Levensvragen Oost-Veluwe en in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

Geestelijk verzorgers zijn geen psychiaters
Sinds oktober 2019 is het mogelijk om geestelijk verzorgers aan huis te laten komen. Een telefoontje naar het Centrum voor Levensvragen is voldoende om gesprekken in gang te zetten. Voor alle duidelijkheid: geestelijk verzorgers zijn géén psychologen of psychiaters. Ze bieden geen therapie, maar zijn wel gericht opgeleid om mensen te begeleiden bij verlies, verdriet, rouw of andere problemen.
 “Voor wie doet het er nog toe dat ik leef?”. 
Deze vraag is het terugkerende thema in gesprekken die een alleenstaande man van begin zeventig heeft met geestelijk verzorger Marijke Weststrate. Nog maar een paar jaar geleden is zijn vrouw overleden. Er is veel eenzaam verdriet. Dhr. zit de hele dag op de bank en de televisie is zijn tijdverdrijf. Hij beweegt weinig en verzorgd zichzelf niet goed. Een buurvrouw doet boodschappen en zet die na aanbellen op de stoep. Hij ziet dus niemand en heeft alleen af en toe telefonisch contact met zijn zoon die ver weg woont. Het dubbele is dat hij de zin van zijn leven niet meer ziet en toch angst heeft voor het coronavirus virus en de dood. Dat geeft verwarring.  Aan de ene kant het verlangen naar het einde, maar het tegelijkertijd heel fijn vinden om in gesprek te zijn met iemand die luistert. Na drie gesprekken legt Westrate contact met het maatjesproject van “De Kap”. Dhr. wordt nu wekelijks door een vrijwilliger gebeld, na versoepeling van de coronamaatregelen wordt dit een wekelijks bezoek. Met als doel de voordeur van zijn huis, maar ook de figuurlijke deur van zijn leven, weer open te zetten en zingeving te ervaren in contact met anderen.

Wapen tegen eenzaamheid onder ouderen
Sinds oktober 2019 is het mogelijk om geestelijk verzorgers aan huis te laten komen. Een telefoontje naar het Centrum voor Levensvragen is voldoende om gesprekken in gang te zetten. Voor alle duidelijkheid: geestelijk verzorgers zijn géén psychologen of psychiaters. Ze bieden geen therapie, maar zijn wel gericht opgeleid om mensen te begeleiden bij verlies, verdriet, rouw of andere problemen.
 “Voor wie doet het er nog toe dat ik leef?”. 
Deze vraag is het terugkerende thema in gesprekken die een alleenstaande man van begin zeventig heeft met geestelijk verzorger Marijke Weststrate. Nog maar een paar jaar geleden is zijn vrouw overleden. Er is veel eenzaam verdriet. Dhr. zit de hele dag op de bank en de televisie is zijn enige tijdverdrijf. Hij beweegt weinig en verzorgd zichzelf niet goed. Een buurvrouw doet boodschappen en zet die na aanbellen op de stoep. Hij ziet dus niemand en heeft alleen af en toe telefonisch contact met zijn zoon die ver weg woont. Het dubbele is dat hij de zin van zijn leven niet meer ziet en toch angst heeft voor het coronavirus virus en de dood. Dat geeft verwarring.  Aan de ene kant het verlangen naar het einde, maar het tegelijkertijd heel fijn vinden om in gesprek te zijn met iemand die luistert. Na drie gesprekken legt Westrate contact met het maatjesproject van “De Kap”. Dhr. wordt nu wekelijks door een vrijwilliger gebeld. Na versoepeling van de coronamaatregelen wordt dit een wekelijks bezoek. Met als doel de voordeur van zijn huis, maar ook de figuurlijke deur van zijn leven, weer open te zetten en zingeving te ervaren in contact met anderen.
Wapen tegen eenzaamheid onder ouderen
Ouderen in Nederland maken zich grote zorgen over de risico's van het coronavirus. Nadat kwetsbare ouderen in verpleeghuizen lange tijd geen bezoek mochten ontvangen en nu slechts mondjesmaat en met de 1,5 meter afstand, zijn veel ouderen eenzaam.
Kaderhuisarts palliatieve zorg Marieke Dijkzeul, actief betrokken bij de oprichting van het Centrum voor Levensvragen, benadrukt het belang van deze voorziening voor huisartsen: Levensvragen raken de betekenis van het bestaan, de zin van het leven. Het zijn vragen die kunnen opspelen wanneer iemand te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis in het leven, zoals een ongeneeslijke ziekte en een beperkte tijd van leven, maar ook door isolement of uitstel van een operatie vanwege het coronavirus. Vragen rond geloof en spiritualiteit kunnen hier onderdeel van zijn, maar dat hoeft niet.
De Centra voor Levensvragen in het land zagen eind 2019 het levenslicht als wapen van zorgminister Hugo de Jonge tegen eenzaamheid onder 50-plussers. Maar de doelgroep is breder: alle palliatieve patiënten en hun naasten kunnen, rechtstreeks of via verwijzing van een zorgverlener een beroep doen op geestelijke verzorging.

Aan het Centrum voor Levensvragen zijn elf geestelijk verzorgers verbonden die daarnaast ook werkzaam zijn bij het Gelre Ziekenhuis, Hanzeheerd, KleinGeluk, PH-Heerde, Viattence en Zorggroep Apeldoorn. Geestelijk verzorgers zijn hbo of universitair geschoold in theologie of humanistiek met als specialisatie geestelijke verzorging. U vindt hun afbeeldingen en meer informatie via de website: https://www.netwerkpalliatievezorg.nl/oostveluwe/Centrum-voor-levensvragen. Er is altijd een geestelijk verzorger die aansluit bij de vraag en behoefte.
 
Contact
Het Centrum voor Levensvragen Oost-Veluwe is iedere werkdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via 06- 294 461 03. Na een telefonische intake wordt een geestelijk verzorger benaderd die past bij de vraag en achtergrond. De geestelijk verzorger neemt binnen twee werkdagen contact op met de hulpvrager. Er mag op basis van een overheidsregeling voor Centra voor Levensvragen kosteloos gebruik gemaakt worden van drie gesprekken van elk een uur.

Naar boven

In ieder geval kan ik er verder mee. Nogmaals dank, fijn dat er een organisatie is als de uwe!

Mevrouw T. Jagers, Zutphen
  • Uitvaart informatie hulplijn op Facebook
  • Uitvaart informatie hulplijn op Twitter
  • Uitvaart informatie hulplijn op LinkedIn
  • Uitvaart informatie hulplijn op Youtube