Uitvaart Informatie Hulplijn

Voor al uw vragen rondom overlijden, uitvaart en nazorg

Veelgestelde vragen

Terug naar overzicht pdf

Hoe regel ik mijn uitvaart? Wat zijn de mogelijkheden?

Uw eigen uitvaart regelen; de één wil er niet aan denken, de ander wil het het liefst tot in de puntjes geregeld hebben. Het kan goed zijn om bij uw eigen uitvaart stil te staan. Wanneer u uw wensen kenbaar maakt en vastlegt, laat u uw nabestaanden met minder vragen achter in een tijd waarin ze waarschijnlijk toch al veel aan hun hoofd hebben.

Hoe kunt u uw uitvaart van te voren regelen?
Wanneer u uw uitvaart van tevoren wilt vastleggen, hoe pakt u dat dan aan? Er zijn verschillende mogelijkheden:

1 U kunt thuis op een rustig moment de wensen voor uw uitvaart op papier zetten. Een zgn. ‘wilsbeschikking’ kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. In een wilsbeschikking staat het verloop van een uitvaart beschreven, met de mogelijkheid om per onderdeel uw eigen wensen in te vullen. Bij de Uitvaart Informatie Hulplijn kunt u zo’n wilsbeschikking aanvragen.

2 Wanneer u eens rustig van gedachten wilt wisselen over uw uitvaart, kunt een uitvaartondernemer bellen met de vraag uw wensen te bespreken; een zogenoemde ‘voorbespreking’. Op die manier krijgt u inzicht in de mogelijkheden en wordt u door de vragen die de uitvaartleider aan u stelt aan het denken gezet. Bij de meeste uitvaartondernemers is het mogelijk met een uitvaartverzorger uw persoonlijke wensen door te spreken, zodat u in alle rust en volgens uw eigen wensen een uitvaart kunt “voorbespreken”.

Begraven of cremeren?
Het is belangrijk om duidelijk te zijn ten opzichte van uw nabestaanden, zodat zij niet met allerlei vragen achterblijven. Een aantal belangrijke zaken moet zeker niet onbesproken blijven. Eén van de belangrijkste is: wordt het een begrafenis of een crematie?

De uitvaartplechtigheid
Hoe wilt u dat de uitvaartplechtigheid eruit komt te zien? Komt er een herdenkingsdienst, hoe verloopt de plechtigheid aan het graf, hoe gaat het afscheid in het crematorium in zijn werk?

Rouwvervoer
U kunt zelf kiezen wel vervoermiddel u wilt gebruiken. Zelf kunt u wel inschatten of het voertuig dat u in gedachten heeft hiervoor geschikt is.
Er zijn in Nederland vele aanbieders van vervoermiddelen anders dan de traditionele rouwauto. Te denken valt bijv. aan een loopkoets, een motor met zijspan, een rouwkoets, platte wagen, wagen met koe, boot, bakfiets of uitvaartbus. Maar u mag de overledene ook in zijn eigen oldtimer vervoeren. De uitvaartondernemer kan u daar ook bij behulpzaam zijn.

En meer ...
En zo zijn er legio zaken die om een keuze vragen: wel of geen kaarten? Een advertentie in de krant? Sprekers? Bloemen? Opbaren: thuis of bij een uitvaartondernemer? Wel of geen muziek? En welke muziek? Rouwbezoek: ja/nee, wie en waar? Film, foto’s, rituelen? Een afscheidsbijeenkomst in de aula, in het buurtcafé, thuis of in de kerk? Een lijkwade of een kist? Koffie met cake of champagne met luxe hapjes? Enzovoort …

Meer informatie?
U ziet dat er heel veel mogelijk is en dat er evenveel keuzes gemaakt moeten worden. Het is dus raadzaam om uw wensen tijdig vast te leggen.

Als u vragen heeft over het regelen van uw eigen uitvaart, de mogelijkheden wilt bespreken of gewoon eens met iemand wilt praten over dit onderwerp, aarzel dan niet en bel de Uitvaart Informatie Hulplijn 0800 - 44 44 000. Wij helpen u graag verder.

Meer weten over dit onderwerp? Op de pagina links vindt u een overzicht van onze participanten die hierin zijn gespecialiseerd.

Meer informatie?
In ons informatieboek vindt u uitgebreide informatie over diverse onderwerpen.
Wanneer u informatie wilt over uw persoonlijke situatie kunt u ons ook mailen of bellen

Naar boven Meer informatie? Bel gratis 0800 - 4444 000 of mail ons uw vraag.

 Fijn dat u antwoord geeft op zoveel verschillende vragen, dat geeft rust. 

De heer van der Weert
  • Uitvaart informatie hulplijn op Facebook
  • Uitvaart informatie hulplijn op Twitter
  • Uitvaart informatie hulplijn op LinkedIn
  • Uitvaart informatie hulplijn op Youtube