Uitvaart Informatie Hulplijn

Voor al uw vragen rondom overlijden, uitvaart en nazorg

Veelgestelde vragen

Terug naar overzicht pdf

Kan ik mijn grafsteen of gedenkteken nu al uitzoeken?

Het komt steeds vaker voor dat mensen al bij leven een gedenksteen uit zoeken, bijvoorbeeld wanneer er geen kinderen of andere nabestaanden zijn.

De mogelijkheden op het gebied van grafwerk zijn bijna onbeperkt. Een monument kan worden gemaakt van natuursteen maar een combinatie van glas, aluminium, brons of RVS is mogelijk.  U kunt zelfs van een zwerfkei uit uw eigen tuin een grafmonument maken. Voorkeuren op het gebied van vormgeving, tekst en afbeeldingen zijn heel persoonlijk. U kunt vanzelfsprekend zelf ideeën en suggesties aandragen; een gedenksteen is immers maatwerk en moet aansluiten bij het karakter van de overledene. Op vrijwel alle begraafplaatsen mag u binnen bepaalde maten uw eigen ideeën verwezenlijken.

Voorschriften verschillen per begraafplaats
Als u een steen wilt uitzoeken, laat u dan goed adviseren en neem hiervoor ruim de tijd. Het is belangrijk om de voorschriften van de begraafplaats door te nemen en daarna pas het model en materiaal te bespreken. Iedere begraafplaats heeft zijn eigen regels en richtlijnen.

Uw keus vast laten leggen
U kunt uw keus laten vastleggen bij een notaris door middel van een wilsbeschikking of bij het natuursteenbedrijf zelf.

Het plaatsen van een grafmonument
Voordat de steenhouwer kan overgaan tot het plaatsen van de gedenksteen moet er eerst een vergunning worden aangevraagd. De aanvraag kan het beste worden gedaan door de steenhouwer zelf. Deze is bekend met de voorschriften van de begraafplaats. Hij dient dan met een aanvraagformulier de tekening met maatvoering in, zodat u er zelf geen omkijken meer naar heeft.

Meer weten over dit onderwerp? Op de pagina links vindt u een overzicht van onze participanten die hierin zijn gespecialiseerd.

Meer informatie?
In ons informatieboek vindt u uitgebreide informatie over diverse onderwerpen.
Wanneer u informatie wilt over uw persoonlijke situatie kunt u ons ook mailen of bellen

Naar boven Meer informatie? Bel gratis 0800 - 4444 000 of mail ons uw vraag.

 Bedankt voor de informatie, dat is precies wat wij zoeken! Hartelijk dank! 

Familie de Groot
  • Uitvaart informatie hulplijn op Facebook
  • Uitvaart informatie hulplijn op Twitter
  • Uitvaart informatie hulplijn op LinkedIn
  • Uitvaart informatie hulplijn op Youtube