Uitvaart Informatie Hulplijn

Voor al uw vragen rondom overlijden, uitvaart en nazorg

Nieuws

Terug naar overzicht pdf

Lespakket: Doodgewoon in de klas

02-07-2018

Nieuw: Lessen over de dood op de basisschool
De dood in de klas bespreken? Museum Tot Zover lanceert het eerste digitale lespakket over afscheid en verlies. Op speelse wijze kunnen leerkrachten van groep 7 en 8 met dit lastige thema aan de slag. Praat erover voordat er tranen zijn. Doodgewoon in de klas helpt daarbij.
De dood hoort bij het leven. Ook kinderen krijgen er vroeg of laat mee te maken. Toch krijgt het onderwerp nauwelijks aandacht in het curriculum en dat is spijtig. Als verlies een bespreekbaar thema is op school dan kan dat in tijden van verdriet veel voor leerlingen betekenen. Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover heeft voor leerlingen van groep 7 en 8 het digitale lesmateriaal ‘Doodgewoon in de klas’ ontwikkeld.

Vóór de tranen
Op een luchtige manier geeft het lespakket antwoord op vragen van kinderen. Wat gebeurt er als je doodgaat? Wat betekent condoleren? Mag je dan appen? Hoe herdenken mensen in andere culturen?  Leerlingen ervaren spelenderwijs dat de dood niet eng is maar een onderwerp waar je veel van kunt leren. “Wacht niet op een calamiteit op school, maar praat over sterfelijkheid vóórdat er tranen zijn,” zegt educatieprojectleider Laura Cramwinckel van Museum Tot Zover. “Kinderen zijn er nieuwsgierig naar. Voorlichting over feiten, rituelen en leren omgaan met verlies helpt bij een goede rouwverwerking later.”

Verbondenheid in de klas
Na de basisschoolperiode heeft driekwart van de kinderen een overlijden meegemaakt. Dan is het belangrijk dat kinderen de kans krijgen hun verhaal te doen. Leerlingen die de lessen tijdens de pilot hebben gevolgd, zeggen het fijn te vinden om over dood te kunnen praten. En van anderen te horen hoe zij erover denken. Het schept verbondenheid. Leerkrachten en ouders geven aan dat ze geraakt zijn door de verhalen, gedichten en tekeningen. Ze zijn trots dat hun kinderen er zo goed mee omgaan.

Kosteloos online lespakket
Het lespakket is kosteloos, flexibel in gebruik en past goed bij de belevingswereld van de leerlingen. Een introductiefilmpje en een handleiding helpen de leerkracht op weg waarna hij of zij een keuze maakt  in de onderwerpen alles gaat voorbij, rituelen en cultuur, begraven en cremeren en verdriet en herinnering. Het lesmateriaal bestaat uit beeldverhalen, quizzen, creatieve opdrachten, onderzoeksvragen en leerlingen maken hun eigen bucketlist. Ook kun je een gastles boeken.

Wanneer een lesje over de dood?
Aanleidingen dienen zich het hele schooljaar aan, denk aan een oma, huisdier of BN’er die overlijdt. In de herfst is een lesweek over vergankelijkheid natuurlijk ook erg relevant. Dan kan de leerkracht er bovendien het hele schooljaar op terugvallen.

Neem een kijkje: www.doodgewoonindeklas.nl. Het lesprogramma Doodgewoon in de klas is mede tot stand gekomen met steun van het Dr. C.J. Vaillantfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Het lespakket is te bekijken via www.doodgewoonindeklas.nl

Naar boven

 Ik wil jullie heel hartelijk bedanken voor de hulp! Het is fijn dat er iets bestaat waar ik terecht kan met vragen en waarvan ik denk dat het onafhankelijk is. Het heeft mij in elk geval enorm geholpen. Vriendelijke groeten,  

Tineke